Despre noi

Reabilitarea Terminalului Portuar ROMCIM – Dana 67 și 68, în interiorul Portului Constanța – echipamente suprastructură portuară

ROMCIM derulează un amplu proiect european de reabilitare a terminalului portuar propriu din Portul Constanța, la danele 67 și 68.

Detalii cheie ale proiectului
Nume proiect: ”Reabilitarea Terminalului Portuar ROMCIM – Dana 67 și 68, în interiorul Portului Constanța – echipamente suprastructură portuară”
Cod SMIS: 322941
Locație: Constanța, Port Constanța

Valoare proiect 
VALOARE TOTALĂ PROIECT: 122.479.486,95 LEI
VALOARE NERAMBURSABILĂ FOND COEZIUNE: 22.304.996,73 LEI
VALOARE NERAMBURSABILĂ BUGET DE STAT: 22.304.996,73 LEI
VALOARE FINANȚARE BENEFICIAR: 77.869.493,49 LEI

Beneficiar și date de contact 
Beneficiar: ROMCIM SA
Persoana de contact: Gabriel Cristea
E-mail: gabriel.cristea@romcim.ro
Telefon: 0213 075 200
Website: www.romcim.ro

Perioadă de implementare: 28 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2025

Începând cu 28.11.2024, Societatea ROMCIM SA, în calitate de beneficiar, implementează  proiectul „Reabilitarea terminalului portuar ROMCIM – dana 67 și 68, în interiorul Portului Constanța – echipamente suprastructura portuară”, cod SMIS 322941, finanțat prin Programul Transport 2021-2027. 

Contractul de finanțare nr. 74/2024 a fost semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027. Proiectul a fost depus în cadrul apelului PT/237/PT_P7/OP3/RSO3.1/PT_A16 - „Realizarea de investiții în suprastructura portuară de încărcare/ descărcare și depozitare a mărfurilor în vederea reducerii blocadei din zona porturilor românești ca urmare a blocării căilor navale din Ucraina”, aferent Priorității 7. Dezvoltarea transportului naval şi multimodal, respectiv Obiectivului de politică „O Europă mai conectată”.

Proiectul de modernizare a terminalului ROMCIM SA din zona danelor 67-68 (Portul Constanța), include atât modernizarea infrastructurii publice, cât și investiții în suprastructură, pentru creșterea capacității de operare și reducerea poluării. Scopul principal este reducerea timpilor de așteptare și integrarea portului în lanțuri logistice eficiente, facilitând expedierea mărfurilor către piețele internaționale. În contextul creșterii volumelor de trafic, ca urmare a redirecționării unor cantități semnificative de marfă din Ucraina, investițiile în tehnologii moderne și sustenabile vor contribui la fluidizarea operațiunilor și la sporirea competitivității companiei pe piața de profil. Se estimează că investiția va duce la o creștere anuală a volumului de mărfuri manipulate cu 168.000 tone, atingând 5.868.524,33 tone pe an, cu o productivitate de 978 tone/h atât pentru încărcare, cât și pentru descărcare. Proiectul prevede achiziționarea următoarelor echipamente:

În prezent, achizițiile în cadrul proiectului sunt finalizate, urmând ca până la finalul lunii februarie 2025, să fie semnate contractele de furnizare pentru cele 5 loturi. Echipamentele vor fi livrate și puse în funcțiune până la 31.12.2025. 

Investițiile vor sprijini creșterea volumului de mărfuri manipulate, îmbunătățirea poziției Portului Constanța ca un hub logistic important în regiunea Mării Negre și dezvoltarea resurselor umane implicate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Pactului Verde European și la creșterea vizibilității companiei pe plan internațional.

Obiectivele proiectului:
Obiectivul general al proiectului este facilitarea operațiunilor portuare de încărcare/descărcare și procesare a mărfurilor, prin realizarea de investiții în fluidizarea fluxului operațional al companiei. Se are în vedere reducerea timpilor de așteptare din terminalul ROMCIM situat în Portul Constanța, prin achiziționarea de echipamente încărcare/descărcare/manipulare marfă moderne, nepoluante și cu o înaltă eficiență.

Grupul țintă și beneficiarii finali:
Grupul țintă pentru prezentul proiect este unul specializat, și anume: transportatori, operatori logistici, importatori, exportatori.

Principalele rezultate și impactul la nivelul comunității: 
La nivel local (Municipiul Constanța) proiectul va conduce cu certitudine la crearea de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare, cât și în perioada de exploatare, conducând la creșterea cererii de forță de muncă, la ridicarea nivelului de salarizare și, implicit, la creșterea nivelului de trai al populației. Ca și populația, Agenții economici, în calitate de utilizatori/consumatori non-casnici, vizează aprovizionarea la un preț mai redus, iar în calitate de producători/vânzători, vizează identificarea celor mai eficiente soluții logistice pentru atingerea unui preț de vânzare competitiv.

Informații actualizate constant privind stadiul implementării: 
ROMCIM a dedicat resursele umane și financiare necesare demarării tuturor activităților în cadrul proiectului, astfel că la nivelul lunii ianuarie 2025 există deja 2 contracte de achiziție semnate, din cele 5 prevăzute. Termenul de livrare este decembrie 2025, fiind vorba de echipamente de complexitate mare, special fabricate pe baza specificațiilor furnizate de Beneficiar.

Perioada de implementare a proiectului/ Gradul de implementare:
Perioada de implementare a proiectului este 28.11.2024 - 31.12.2025.
Proiectul se află în graficul estimat, procedurile de achiziție finalizându-se înainte de semnarea Contractului de finanțare prin PT 2021-2027.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană

Această investiție este realizată cu sprijinul Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Transport. Pentru detalii suplimentare despre acest program, accesați: www.mt.ro.

Pentru informații despre alte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vizitați: www.mfe.gov.ro.

Disclaimer: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.